Geachte kunstliefhebbers,

 

Graag nodig ik u uit, om mijn werk te komen bekijken bij  de expositie AAN HET WATER van vrijdag 7 april vanaf 16.30 tot 22 april 2017

 

Tot ziens, Arjeta Mala

 

VLAARDINGEN - Op vrijdag 7 april om 16.30 uur wordt de expositie AAN HET WATER in Museum Vlaardingen geopend. De opening wordt verricht door de schrijver Chris Keulemans en dichteres Jana Beranová. AAN HET WATER, een project van stichting Zona Franca, presenteert een selectie van het recente werk van kunstenaars uit 5 verschillende landen woonachtig in de regio Rijnmond. De expositie vindt plaats in het Museum Vlaardingen en KADE40 en duurt tot 22 april.

Grenzeloos

 

Kunstenaars zijn wereld verkenners, ze gaan voorbij grenzen, niet alleen in hun werk, maar ook over de verzonnen en hard bevochte grenzen van landen, culturen, religies. Voor vele kunstenaars is de verkenning van de wereld een noodzakelijke stap in hun ontwikkeling. Dit zal zeker niet gelden voor alle kunstenaars die het alles ontwrichtende repressie, geweld of oorlog ontvluchten. Maar de kunstenaars van de expositie AAN HET WATER, die onlangs of in het verleden uit hun land gevlucht zijn, zijn de grenzen van hun kunst blijven overschrijden, geïnspireerd en uitgedaagd door de situatie waarin ze leven. Duidelijk is dat ze de realiteit niet ontvluchten.

 

AAN HET WATER

 

De expositie AAN HET WATER geeft een overzicht van het hedendaagse werk van kunstenaars, geboren in vijf verschillende landen, maar nu allemaal actief in Nederland. Het gaat om Salam Djaaz uit Irak, Juan Heinsohn Huala en Julio Moreno Robles uit Chili, Behrouz Naghipour en Houman Esmailia uit Iran, Mosab Anzo uit Syrië en Arjeta Mala uit Kosovo. Bijzonder in het werk van deze kunstenaars is hun grijp naar het hergebruik van materiaal, van schildersdoeken en foto's, tot zand, papier en afval die een plek krijgen in hun nieuwe creaties. Ze gebruiken verschillende technieken en een eigenaardige mix aan materialen om beelden te laten ontstaan waarin de zoektocht naar de mens, in de

chaos van alle dagen, zichtbaar is. Sommigen putten kracht uit het historische verleden van hun oorspronkelijke cultuur, anderen bevestigen hun betrokkenheid met assemblage die een vraagteken zetten op de realiteit, en anderen stapelen brokstukken om een vrolijker beeld op te vangen.

 

Deze expositie is tot zaterdag 22 april te bezichtigen zowel in KADE40, als in het Museum Vlaardingen, gedurende de openingstijden van beide instellingen.

 

De expositie Aan het Water wordt georganiseerd door Stichting Zona Franca, met de medewerking van KADE40, Museum Vlaardingen, Vluchtelingenwerk Zuidwest-Nederland, Platform Ander Vlaardingen en PAX, Ambassade van Vrede (Vlaardingen).